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Development of a chemically defined diet for ants

Titelangaben

Straka, Josef ; Feldhaar, Heike:
Development of a chemically defined diet for ants.
In: Insectes Sociaux. Bd. 54 (2007) . - S. 100-104.
ISSN 0020-1812
DOI: https://doi.org/10.1007/s00040-007-0910-4

Abstract

A chemically defined diet is a useful tool for the study of nutritional physiology of organisms. We have developed such a diet for Camponotus carpenter ants to facilitate experiments on nutritional requirements of these ants. Worker colonies of Camponotus floridanus were fed with a chemically defined diet, containing all essential minerals, amino acids, vitamins, growth factors and sucrose in an agar matrix. After 13 weeks, neither the number of raised pupae, their dry weight, nor the mortality of workers in subcolonies fed with this diet differed significantly from control colonies fed with Bhatkar-Whitcomb-agar, in addition to cockroaches and diluted honey. Therefore, this diet is adequate for a normal brood production and a maximal growth rate of C floridanus larvae, at least for a period of three months. This diet should be suitable for ants that are able to feed on agar-based food resources in general.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Zusätzliche Informationen: Corrigendum in: Insectes Sociaux 54 (2): 202 (doi:10.1007/s00040-007-0934-9), failure in vol 54, pg 100, 2007
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Tierökologie I
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Professur Populationsökologie der Tiere > Professur Populationsökologie der Tiere - Univ.-Prof. Dr. Heike Feldhaar
Forschungseinrichtungen > Forschungszentren > Bayreuther Zentrum für Ökologie und Umweltforschung - BayCEER
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Titel an der UBT entstanden: Nein
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500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 590 Tiere (Zoologie)
Eingestellt am: 04 Mai 2015 11:49
Letzte Änderung: 17 Mai 2023 07:33
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/11136