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The Potential Use of Visual Packaging Elements as Nudges

Titelangaben

Purnhagen, Kai ; van Herpen, Erica ; van Kleef, Ellen:
The Potential Use of Visual Packaging Elements as Nudges.
In: Mathis, Klaus ; Avishalom, Tor (Hrsg.): Nudging : Possibilities, Limitations and Applications in European Law and Economics. - Cham : Springer , 2016 . - S. 197-216
ISBN 978-3-319-29560-2
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-29562-6_11

Abstract

Regulators legislate businesses’ use of claims on product packaging by mostly focusing on textual claims and the extent to which they could potentially mislead consumers. Interpreting textual claims generally requires consumers to engage in extensive and deliberate processing (so-called type 2 processing in dual processing models in social psychology). In real life competitive choice settings, however, businesses preferably make use of colours and other visual elements to successfully attract consumers. In case this approach supports consumers in making healthier food decisions, it can be seen as a form of nudging, as this approach largely appeals to consumers’ reactive, intuitive modes of decision making (i.e., system 1 processing). Nevertheless, visuals may mislead consumers to a larger extent than textual claims in that they overpromise health benefits of consuming the product. In order to effectively regulate health claims in the EU, we claim that regulation has to devote attention to the regulation of pictorial claims. We will first illustrate such a mechanism and its potential for effective nudging on the example of health and nutrition claims in the EU. We will then investigate on the example of the differences between textual and pictorial claims whether the EU health claims regulation is effective in making sure that sales techniques of food companies are being regulated as effective nudging instead of misleading marketing tactics.

Weitere Angaben

Publikationsform: Aufsatz in einem Buch
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Innovation und Verbraucherschutz
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Verbraucherrecht - FfV
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Fakultäten
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Titel an der UBT entstanden: Nein
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften
300 Sozialwissenschaften > 300 Sozialwissenschaften, Soziologie
300 Sozialwissenschaften > 330 Wirtschaft
300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 22 Jun 2020 11:36
Letzte Änderung: 22 Jun 2020 11:36
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/55556