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Innovating food law with mycelium : EU regulations

Titelangaben

Molitorisová, Alexandra ; Monaco, Alessandro:
Innovating food law with mycelium : EU regulations.
In: Möstl, Markus ; Purnhagen, Kai (Hrsg.): Die Regulierung von Innovationen im Lebensmittelsektor : Produkte, Probleme, Perspektiven. - Frankfurt am Main : Fachmedien Recht und Wirtschaft , 2023 . - (Schriften zum Lebensmittelrecht ; 46 )
ISBN 978-3-8005-1883-8

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Innovate Food Law
PU424/2-1
An Analysis of the Regulatory Framework Applicable to Products Obtained from Mushroom and Mycelium
Ohne Angabe
Deciding on benefits of emerging technologies under international and European law – The case of CRISPR
Ohne Angabe

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
Andere
Oberfrankenstiftung
Raps Stiftung
Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz

Abstract

The reduction of animal proteins’ consumption is explicitly recognized as a critical step to achieve the objectives of the Farm-to-Fork (F2F) strategy, which the European Commission communicated in May 2020 as a strategic blueprint
for food systems’ transformation in the EU. The Commission also pledged to review the EU protein policy with the aim to increase food security while reducing the impact on the environment and the climate in the EU and globally. For this reason, food innovators have recently focused on the development and production of alternative proteins. Multiple food technologies have already demonstrated the potential of leveraging the increased protein crops production in the EU and its upcycling, such as the beer industry. This contribution is concerned with how such market opportunities can be realised in the food sector, given the current regulatory framework applicable to products derived of mycelium in the EU. In the first part of the contribution,
the current developments concerning mycelium-based food under the Novel Food Regulation will be discussed. In the second part, the contribution highlights some of the most controversial issues in labelling of mycelium-based food products.

Weitere Angaben

Publikationsform: Aufsatz in einem Buch
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften
300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 18 Jul 2023 06:43
Letzte Änderung: 18 Jul 2023 06:43
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/81322