Literatur vom gleichen Autor/der gleichen Autor*in
plus bei Google Scholar

Bibliografische Daten exportieren
 

Preliminary investigation of the use of Raman spectroscopy to predict meat and eating quality traits of beef loins

Titelangaben

Fowler, Stephanie M. ; Schmidt, Heinar ; van de Ven, Remy ; Hopkins, David L.:
Preliminary investigation of the use of Raman spectroscopy to predict meat and eating quality traits of beef loins.
In: Meat Science. Bd. 138 (April 2018) . - S. 53-58.
ISSN 1873-4138
DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.01.002

Abstract

A preliminary investigation was conducted to determine the potential for a handheld Raman spectroscopic device to predict sensory traits determined by an untrained consumer panel. Measurement of 45 beef loins (M. longissimus lumborum) was conducted using a 671 nm handheld Raman spectroscopic device. Samples were then held frozen until testing by an untrained sensory panel. Sections were also excised to determine shear force values and other indicators of meat quality. Derived models suggest that the Raman spectroscopic device can predict juiciness and tenderness, with correlations between predicted and observed values (rho) of 0.42 and 0.47, respectively. Spectra indicated that these predictions were characterised by the fatty acid concentration, the hydrophobicity of proteins and the orientation of collagen. However, future research is required to determine the repeatability and robustness of these models on a larger independent data set.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Zusätzliche Informationen: ISI:000425198300008
Keywords: Sensory traits; Optic technologies; Carcase assessment
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik - Univ.-Prof. Dr. Andreas Römpp
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT > Molekulare Biowissenschaften
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Graduierteneinrichtungen
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 500 Naturwissenschaften
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 540 Chemie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 30 Jul 2019 08:39
Letzte Änderung: 30 Jul 2019 08:39
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/51618