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The behaviour of the average consumer: A little less normativity and a little more reality in CJEU's case law? : Reflections on Teekanne

Titelangaben

Schebesta, Hanna ; Purnhagen, Kai:
The behaviour of the average consumer: A little less normativity and a little more reality in CJEU's case law? : Reflections on Teekanne.
In: European Law Review. Bd. 41 (2016) Heft 4 . - S. 590-598.
ISSN 0307-5400

Abstract

In Teekanne, the Court of Justice held that the labelling of foodstuffs may not give the impression that an ingredient is present in a product where it is in fact not present, and this is apparent solely from the list of ingredients on the packaging. The judgment marks a significant realignment of previous cases that had considered the behaviour of consumers regarding the list of ingredients. In prior case law the Court had found consumers to be adequately protected if they had the possibility to gather the relevant information from the list of ingredients. In Teekanne, the Court stipulated that such information on the ingredients list is not able to “correct” a “consumer’s erroneous or misleading impression” created by the “overall labelling” taken as a whole. The ruling is potentially the first case in a series of judgments that understands the “average consumer” in a less normative way, and is open to arguments about the real-world vulnerability levels of consumers.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Rechtswissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Innovation und Verbraucherschutz
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Titel an der UBT entstanden: Nein
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 23 Mär 2021 12:41
Letzte Änderung: 23 Mär 2021 12:41
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/64224