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Unfair Trading Practices in the Food Supply Chain : Regulating Right?

Titelangaben

Schebesta, Hanna ; Verdonk, Tom ; Purnhagen, Kai ; Keirsblick, Bert:
Unfair Trading Practices in the Food Supply Chain : Regulating Right?
In: European Journal of Risk Regulation. Bd. 9 (2018) Heft 4 . - S. 690-700.
ISSN 2190-8249
DOI: https://doi.org/10.1017/err.2019.2

Abstract

This report examines the pending Proposal for a directive on unfair trading practices in business-to-business relationships in the food supply chain, and its proposed amendments. It provides a general overview of the current content of the Proposal and analyses the proposed rules from a legal perspective. We find that: (1) the CAP legal basis may prove insufficient for regulation that covers the entire agri-food chain; and may (2) result in a strained relationship with the competition and consumer acquis; (3) the empirical basis for the prevalence of unfair trading practices, and the effect of their prohibition is relatively dire, which results in uncertainty with regard to the achievement of the future UTPD’s intended effect and effectiveness; (4) the choice for specific targeted prohibitions instead of general umbrella clauses may lead to ad hoc regulation that leaves large loopholes; (5) the institutional enforcement mechanism makes it likely that the Proposal contributes to the foundation for a new area of EU law, which will increasingly regulate practices in business-to-business relationships.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Rechtswissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Innovation und Verbraucherschutz
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Titel an der UBT entstanden: Nein
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 12 Apr 2021 13:17
Letzte Änderung: 15 Mai 2024 10:09
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/64669