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MALDI mass spectrometry imaging : from constituents in fresh food to ingredients, contaminants and additives in processed food

Titelangaben

Kokesch-Himmelreich, Julia ; Wittek, Oliver ; Race, Alan M. ; Rakete, Sophie ; Schlicht, Claus ; Busch, Ulrich ; Römpp, Andreas:
MALDI mass spectrometry imaging : from constituents in fresh food to ingredients, contaminants and additives in processed food.
In: Food Chemistry. Bd. 385 (2022) . - 132529.
ISSN 0308-8146
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132529

Dies ist die aktuelle Version des Eintrags.

Angaben zu Projekten

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
TechnologieAllianzOberfranken (TAO)

Abstract

Mass Spectrometry imaging (MS imaging) provides spatial information for a wide range of compound classes in different sample matrices. We used MS imaging to investigate the distribution of components in fresh and processed food, including meat, dairy and bakery products. The MS imaging workflow was optimized to cater to the specific properties and challenges of the individual samples. We successfully detected highly nonpolar and polar constituents such as beta-carotene and anthocyanins, respectively. For the first time, the distributions of a contaminant and a food additive were visualized in processed food. We detected acrylamide in German gingerbread and investigated the penetration of the preservative natamycin into cheese. For this purpose, a new data analysis tool was developed to study the penetration of analytes from uneven surfaces. Our results show that MS imaging has great potential in food analysis to provide relevant information about components’ distributions, particularly those underlying official regulations.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Keywords: MALDI mass spectrometry imaging; processed food; penetration analysis tool; natamycin; acrylamide; beta-carotene; anthocyanins
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik - Univ.-Prof. Dr. Andreas Römpp
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT > Molekulare Biowissenschaften
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Graduierteneinrichtungen
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 500 Naturwissenschaften
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 540 Chemie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 01 Mär 2022 09:49
Letzte Änderung: 06 Jun 2023 06:18
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/68839

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