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Regulatory requirements for the identification, detection and quantification of gene-edited products in light of the (r)evolution of new genomic techniques

Titelangaben

Hubar-Kolodziejczyk, Aleksandra ; Purnhagen, Kai:
Regulatory requirements for the identification, detection and quantification of gene-edited products in light of the (r)evolution of new genomic techniques.
In: European Journal of Risk Regulation. (2025) .
ISSN 2190-8249

Abstract

The key requirement for GMO authorization is the submission of analytical methods for the detection, identification, and quantification (DIQ), which has proven challenging in case of New Genomic Techniques (NGTs) due to the minimal genomic alterations induced by the latter. Currently available non-analytical approaches, such as blockchain traceability and probabilistic analysis, while potentially useful for monitoring, are insufficient for authorization purposes. The lack of reliable DIQ methods hinders the authorization of NGT products and raises concerns for both organic and conventional agriculture, where the presence of NGT products go undetected. Therefore, the existing GMO regulatory framework requires reevaluation to address the challenges posed by NGTs while ensuring compliance with the broader EU food law framework.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Keywords: New Genomic Techniques; CRISPR; GMO; EU Law; Food Law; Environmental Law
Institutionen der Universität: Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Rechtswissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Innovation und Verbraucherschutz
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 07 Jan 2025 09:58
Letzte Änderung: 07 Jan 2025 12:04
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/91485