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Measurement of the pH value in pork meat early postmortem by Raman spectroscopy

Titelangaben

Scheier, Rico ; Schmidt, Heinar:
Measurement of the pH value in pork meat early postmortem by Raman spectroscopy.
In: Applied Physics B. Bd. 111 (2013) Heft 2 . - S. 289-297.
ISSN 1432-0649
DOI: https://doi.org/10.1007/s00340-012-5332-y

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Grundlagenuntersuchungen zur Raman-Sensorik von Lactat für eine automatisierbare Beurteilung der Fleischqualität in der Prozesskette
Schm2724/1-1
Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität (ForN) der Universität Bayreuth am Standort Kulmbach
Ohne Angabe

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
Europäische Strukturfonds
EFRE

Abstract

The pH of a muscle is an accepted parameter to identify normal and deviating meat qualities. In this work, Raman spectroscopy is shown to be suitable for the non-invasive measurement of the early postmortem pH of meat. Raman spectra of ten pork semimembranosus muscles were recorded with a portable handheld device 0.5–24 h postmortem. The spectra were correlated with pH and lactate kinetics measured in parallel. Seven of the muscles were normal, two exhibited accelerated glycolysis and one showed absence of acidification. The pH decline with time could be calculated from the Raman spectra with the Henderson–Hasselbalch equation using only two signals of phosphate vibrations at 980 and 1,080 cm⁻¹ with a close correlation for each muscle, but larger variations between animals. More robust and better correlations for all muscles were obtained with a linear model based on 11 signals from lactate, lactic acid, phosphate, a carbonyl band and nucleotides resulting in R² = 0.78 and RMSECV = 0.2 or a partial least-square model using the complete spectrum (R² = 0.94 and RMSECV = 0.2). These results show the potential of Raman spectroscopy for an online detection of the pH and thus meat qualities during meat processing.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität - ForN
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 01 Apr 2015 09:22
Letzte Änderung: 28 Jan 2016 11:14
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/9764