Literatur vom gleichen Autor/der gleichen Autor*in
plus bei Google Scholar

Bibliografische Daten exportieren
 

Optimized recipe for sol-gel-based SERS substrates

Titelangaben

Lucht, S. ; Murphy, T. ; Schmidt, Heinar ; Kronfeldt, Heinz-Detlef:
Optimized recipe for sol-gel-based SERS substrates.
In: Journal of Raman Spectroscopy. Bd. 31 (2000) Heft 11 . - S. 1017-1022.
ISSN 1097-4555
DOI: https://doi.org/10.1002/1097-4555(200011)31:11<1017::AID-JRS638>3.0.CO;2-V

Abstract

The aim of this study was to develop further surface-enhanced Raman scattering (SERS) substrates appropriate for the in situ. environmental determination of chemicals in sea-water important for global environmental problems. By encapsulating silver colloids in a sol-gel-derived xerogel, SEWS-active coatings were produced with the high mechanical and chemical stability required for underwater field measurements, A flow-through system was used which simulates measurements under real how conditions. Substrates were optimized regarding sensitivity to different analytes and long-term stability by varying solvent type, pH and sol-gel precursors. The substrates were characterized by their SEWS activity and calibration functions of the Langmuir isotherm type were found for a variety of aromatic hydrocarbons. Limits of detection as low as 9 ppb for phenylacetylene and 135 ppb for biphenyl were achieved. Detailed tests on long-term stability in sea-water yielded a substrate half-life of 13 days, which resulted in a substrate lifetime of at least 5 weeks.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Zusätzliche Informationen: ISI:000165459100010
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik - Univ.-Prof. Dr. Andreas Römpp
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT > Molekulare Biowissenschaften
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Graduierteneinrichtungen
Graduierteneinrichtungen > Bayreuther Graduiertenschule für Mathematik und Naturwissenschaften - BayNAT
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Titel an der UBT entstanden: Nein
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 500 Naturwissenschaften
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 540 Chemie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 30 Jul 2019 09:10
Letzte Änderung: 31 Mai 2023 12:48
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/51625