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The detection of organic polymers as contaminants in foodstuffs by means of the fluorescence decay of their auto fluorescence

Titelangaben

Versen, Martin ; Wohlschläger, Maximilian ; Langhals, Heinz ; Laforsch, Christian:
The detection of organic polymers as contaminants in foodstuffs by means of the fluorescence decay of their auto fluorescence.
In: Food and Humanity. Bd. 3 (2024) . - 100363.
ISSN 2949-8244
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foohum.2024.100363

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
SFB 1357 Mikroplastik
391977956

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft

Abstract

Products such as food can become contaminated during their manufacture or afterwards. Depending on the type of substance causing the contamination, these contaminants can be harmful to health and difficult to detect by visible inspection. The suitability of fluorescence decay and FD-FLIM for the detection of plastics contamination in foodstuffs is demonstrated. Therefore, a procedure for the detection of contaminating organic polymers (plastics) in processed meat such as salami by means of the fluorescence decay time of auto fluorescence is described. The auto fluorescence of processed meat was found to decay according to first order with a typical time constant of about 2 ns, whereas the time constant of significant polymers for the processing of meat is generally appreciably higher (2.5 ns – 5.5 ns depending on the polymer). As a consequence, contaminating organic polymers can not only be globally detected by means of the fluorescence decay but also localised in two-dimensional imaging. The present study reports a high potential of FD-FLIM for rapidly identifying and differentiating different plastics on and in different foodstuffs. The method allows an improved quality control of foodstuffs.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Keywords: Fluorescence; Decay constant; Foodstuff; Imaging; Quality control; Organic polymers
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Tierökologie I
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Tierökologie I > Lehrstuhl Tierökologie I - Univ.-Prof. Dr. Christian Laforsch
Forschungseinrichtungen > Zentrale wissenschaftliche Einrichtungen > Bayreuther Zentrum für Ökologie und Umweltforschung - BayCEER
Forschungseinrichtungen > Sonderforschungsbereiche, Forschergruppen > SFB 1357 - MIKROPLASTIK
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 500 Naturwissenschaften
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 530 Physik
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 540 Chemie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 550 Geowissenschaften, Geologie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 04 Dec 2024 08:24
Letzte Änderung: 04 Dec 2024 08:24
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/91322