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A perspective on the regulation of cultivated meat in the European Union

Titelangaben

Monaco, Alessandro:
A perspective on the regulation of cultivated meat in the European Union.
In: npj Science of Food. Bd. 9 (2025) . - 21.
ISSN 2396-8370
DOI: https://doi.org/10.1038/s41538-025-00384-0

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Regulating Food Innovation - Technical Innovation requires Regulatory Innovation
465588286
Regulierung von Lebensmittelinnovationen - Technische Innovationen erfordern regulatorische Innovationen (Oberfrankenstiftung)
FP00535

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
Deutsche Forschungsgemeinschaft
Oberfrankenstiftung

Abstract

In the European Union, the adequacy of the novel food framework to deal with cultivated meat has been questioned by several political initiatives at member state and Union levels. This contribution argues that the novel food framework is fit for regulating the entrance into the market of cultivated meat and that the use of the precautionary principle to ban cultivated meat production and commercialization is not justified. It then illustrates how existing regulatory provisions already provide the EU gastronomic heritage with adequate safeguarding, if and when cultivated meat will enter the EU market.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften
300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 11 Feb 2025 07:56
Letzte Änderung: 11 Feb 2025 07:56
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/92337