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Prediction of pork quality at the slaughter line using a portable Raman device

Titelangaben

Scheier, Rico ; Scheeder, Martin ; Schmidt, Heinar:
Prediction of pork quality at the slaughter line using a portable Raman device.
In: Meat Science. Bd. 103 (Mai 2015) . - S. 96-103.
ISSN 1873-4138
DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.01.009

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität (ForN) der Universität Bayreuth am Standort Kulmbach
Ohne Angabe

Projektfinanzierung: Europäische Strukturfonds
EFRE
Hermann Herzer Stiftung

Abstract

Raman spectroscopy is providing a fingerprint of the early postmortem metabolism in meat. In this study, for the first time, Raman spectroscopy is shown to measure and predict quality traits of intact muscles at the slaughtering process. Porcine semimembranosus muscles (N=151) were measured 30-60 min post mortem at the veterinarian line of a commercial abattoir using a prototype handheld Raman device. The Raman spectra were regressed against technologically important quality traits as measured with classic reference methods. Predicting pH35, pH24 and drip loss with PLSR yielded coefficients of determination of 0.75, 0.58 and 0.83 and root mean square errors of cross validation of 0.09, 0.05 and 0.6%, respectively. This is demonstrating the on-line potential of early postmortem Raman spectra to measure pH35 and to predict pH24 and drip loss.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Keywords: Drip loss; PLSR; pH
Institutionen der Universität: Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität - ForN
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 01 Apr 2015 07:28
Letzte Änderung: 28 Jan 2016 07:04
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/9681