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Early postmortem prediction of meat quality traits of porcine semimembranosus muscles using a portable Raman system

Titelangaben

Scheier, Rico ; Bauer, Aneka ; Schmidt, Heinar:
Early postmortem prediction of meat quality traits of porcine semimembranosus muscles using a portable Raman system.
In: Food and Bioprocess Technology. Bd. 7 (2014) Heft 9 . - S. 2732-2741.
ISSN 1935-5149
DOI: https://doi.org/10.1007/s11947-013-1240-3

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Grundlagenuntersuchungen zur Raman-Sensorik von Lactat für eine automatisierbare Beurteilung der Fleischqualität in der Prozesskette
Schm2724/1-1
Entwicklung von Analysenmethoden zur Etablierung einer online-fähigen Beurteilung von Fleisch
16692 N

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen "Otto von Guericke" e.V. (AiF)

Abstract

Modern abattoirs are lacking objective, fast, and noninvasive methods to measure or predict important meat quality traits such as pH, color, drip loss, or shear force early postmortem. In this work, a mobile Raman system was used to perform measurements under real-life conditions in the cooling room of an abattoir using pig's semimembranosus muscles (N = 96), 60–120 min after exsanguination. The traits pH45, pH24, CIE L*a*b*, drip loss, and shear force after 24 and 72 h were measured as reference and correlated with the Raman spectra using partial least squares regression. Strong correlations of the Raman spectra were obtained for pH45 (R² cv = 0.65, RMSECV = 0.17 pH units), pH24 (R² cv = 0.68, RMSECV = 0.09 pH units), L*-value (R² cv = 0.64, RMSECV = 1.9), b*-value (R² cv = 0.73, RMSECV = 0.6), drip loss (R² cv = 0.73, RMSECV = 1.0 %), and shear force after 72 h (R² cv = 0.7, RMSECV = 4 N). On the other hand, shear force after 24 h and a*-value showed only weak correlations (R² cv = 0.22, RMSECV = 7.8 N and R² cv = 0.36, RMSECV = 1.3). The predictions can be traced back to differences in the early postmortem metabolic conditions as indicated by Raman signals of phosphocreatine, creatine, adenosine triphosphate, inosine monophosphate, glycogen, lactate, phosphorylated metabolites, and inorganic phosphate. This study demonstrates the potential of Raman spectroscopy for the early postmortem prediction of six pork quality traits which can be useful for the discrimination of meat qualities and sorting in the production chain.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Keywords: pH; Drip loss; Color; Shear force; Noninvasive; In situ
Institutionen der Universität: Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Profilfelder
Profilfelder > Emerging Fields
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität - ForN
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 01 Apr 2015 09:20
Letzte Änderung: 28 Jan 2016 11:13
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/9749