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Raman spectroscopy compared against traditional predictors of shear force in lamb m. longissimus lumborum

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Fowler, Stephanie M. ; Schmidt, Heinar ; van de Ven, Remy ; Wynn, Peter ; Hopkins, David L.:
Raman spectroscopy compared against traditional predictors of shear force in lamb m. longissimus lumborum.
In: Meat Science. Bd. 98 (Dezember 2014) Heft 4 . - S. 652-656.
ISSN 1873-4138
DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.06.042

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Abstract

A Raman spectroscopic hand held device was used to predict shear force (SF) of 80 fresh lamb m. longissimus lumborum (LL) at 1 and 5 days post mortem (PM). Traditional predictors of SF including sarcomere length (SL), particle size (PS), cooking loss (CL), percentage myofibrillar breaks and pH were also measured. SF values were regressed against Raman spectra using partial least squares regression and against the traditional predictors using linear regression. The best prediction of shear force values used spectra at 1 day PM to predict shear force at 1 day which gave a root mean square error of prediction (RMSEP) of 13.6 (Null = 14.0) and the R2 between observed and cross validated predicted values was 0.06 (R2cv). Overall, for fresh LL, the predictability SF, by either the Raman hand held probe or traditional predictors was low.

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Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie > Lehrstuhl Bioanalytik und Lebensmittelanalytik
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Nahrungsmittelqualität - ForN
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Biologie
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 530 Physik
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Eingestellt am: 25 Jan 2016 09:53
Letzte Änderung: 25 Jan 2016 09:53
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/29907