Literatur vom gleichen Autor/der gleichen Autor*in
plus bei Google Scholar

Bibliografische Daten exportieren
 

The Role of Digital Logistics Platforms for Regional Food Supply : A System Dynamics Approach

Titelangaben

Mendoza Pardo, Christine ; Fikar, Christian:
The Role of Digital Logistics Platforms for Regional Food Supply : A System Dynamics Approach.
2024
Veranstaltung: OR 2024 – International Conference on Operations Research 2024 , 03.-06. September 2024 , München.
(Veranstaltungsbeitrag: Kongress/Konferenz/Symposium/Tagung , Vortrag )

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Logistik regional in der AHV
Ohne Angabe

Projektfinanzierung: Andere
Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft, Forsten und Tourismus

Abstract

In our work, we investigate the role of digital logistics platforms aiming to facilitate the share of regional food in the hospitality industry and communal catering. A systems thinking approach is applied to identify feedback structures and investigate underlying interdependencies. Therefore, findings from literature and two model regions were collected and modeled with the help of causal
loop diagrams. The results indicate that digital solutions can help to overcome key obstacles in such systems, namely insufficient logistics solutions as well as a lack of communication and transparency. As initial drivers for more regional food in the hospitality industry and communal catering, we detected performance standards, community building activities and third-party funding, which in turn have a positive influence on investments in digitalization.

Weitere Angaben

Publikationsform: Veranstaltungsbeitrag (Vortrag)
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Food Supply Chain Management
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Food Supply Chain Management > Lehrstuhl Food Supply Chain Management - Univ.-Prof. Dr. Christian Fikar
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 330 Wirtschaft
600 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften > 650 Management, Öffentlichkeitsarbeit
Eingestellt am: 10 Okt 2024 07:31
Letzte Änderung: 10 Okt 2024 07:31
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/90629