Literatur vom gleichen Autor/der gleichen Autor*in
plus bei Google Scholar

Bibliografische Daten exportieren
 

Regulatory Sandboxes for Novel Foods

Titelangaben

Molitorisová, Alexandra ; Purnhagen, Kai:
Regulatory Sandboxes for Novel Foods.
In: European Journal of Risk Regulation. (2025) .
ISSN 2190-8249

Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Regulierung von Lebensmittelinnovationen - Technische Innovationen erfordern regulatorische Innovationen (DFG)
465588286

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft
Andere
Simon Nüssel Stiftung

Abstract

This article conceptualizes regulatory sandboxes in the food area, considering them as unique spaces with varying degrees of openness. Through an analysis of closed, semi-open, and open spaces, it illustrates the regulatory landscape surrounding regulatory sandboxes of novel foods in the EU, particularly focusing on the concept of the “placing on the market.” The article contends that the degree of openness of regulatory sandboxes impacts the application of the precautionary principle within these spaces. It explores scenarios where the sandbox tests various aspects of novel foods under EU soft and hard law. The characteristics of the regulatory sandbox (open, semi-open, closed) changes corresponding to what the regulatory sandbox tests in relation to a novel food, e.g. a sensory characteristics or safety or other data points, such as effectiveness of labelling. This article contributes to the ongoing discourse on innovation-friendly laws surrounding regulatory frameworks applicable to novel foods in the EU.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Rechtswissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Lebenswissenschaften: Lebensmittel, Ernährung und Gesundheit > Lehrstuhl Lebensmittelrecht > Lehrstuhl Lebensmittelrecht - Univ.-Prof. Dr. Kai Purnhagen
Profilfelder > Emerging Fields > Innovation und Verbraucherschutz
Profilfelder > Emerging Fields > Lebensmittel- und Gesundheitswissenschaften
Forschungseinrichtungen > Forschungsstellen > Forschungsstelle für Deutsches und Europäisches Lebensmittelrecht
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 340 Recht
Eingestellt am: 15 Jan 2025 10:03
Letzte Änderung: 15 Jan 2025 10:03
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/91600