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Direct Monitoring of organic vapours with amperometric enzyme gas sensors

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Hämmerle, Martin ; Hilgert, Karin ; Achmann, Sabine ; Moos, Ralf:
Direct Monitoring of organic vapours with amperometric enzyme gas sensors.
In: Biosensors and Bioelectronics. Bd. 25 (2010) Heft 6 . - S. 1521-1525.
ISSN 1873-4235
DOI: https://doi.org/10.1016/j.bios.2009.10.022

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Angaben zu Projekten

Projekttitel:
Offizieller Projekttitel
Projekt-ID
Ohne Angabe
HA 4424/1-3

Projektfinanzierung: Deutsche Forschungsgemeinschaft

Abstract

In this study, amperometric enzyme gas sensors for direct monitoring of organic vapours (formaldehyde, ethanol and phenol) are presented using exemplarily different sensing strategies: NADH detection, H2O2 detection and direct substrate recycling, respectively. The presented sensor configurations allow the selective, continuous, online monitoring of organic vapours without prior accumulation or sampling of the analyte. The gaseous samples are provided as headspace above aqueous solutions. The concentration in the gas phase was calculated from the concentration in solution at room temperature according to the respective Henry constants given in the literature. The enzymes employed are NAD-dependent formaldehyde dehydrogenase [EC 1.2.1.46] from Pseudomonas putida, alcohol oxidase [EC 1.1.3.13] from Pichia pastoris, and tyrosinase [EC 1.14.18.1] from mushroom. The gas diffusion working electrodes used in the sensors are based on a porous, hydrophobic PTFE membrane (exposed geometric electrode area: 1.77 cm2) covered with a porous layer of gold, platinum or graphite/Teflon. Detection limit, sensitivity, and measuring range are 34 μM (6.5 ppb), 117 nA/mM, and 0.46–66.4 mM for formaldehyde, 9.9 μM (55 ppb), 3.43 μA/mM, and 0.1–30 mM for ethanol, and 0.89 μM (0.36 ppb), 2.4 μA/mM, and 0.01–1 mM for phenol, respectively. Further sensor characteristics such as response time and stability are also determined: t90% (formaldehyde: 4.5 min; ethanol: 69 s; phenol: 27 min), stability at permanent exposure (formaldehyde: 63%, 15 h @ 2.62 mM; ethanol: 86%, 18 h @ 1 mM; phenol: 86%, 16.5 h @ 0.1 mM).

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Begutachteter Beitrag: Ja
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Ingenieurwissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Ingenieurwissenschaften > Lehrstuhl Funktionsmaterialien > Lehrstuhl Funktionsmaterialien - Univ.-Prof. Dr.-Ing. Ralf Moos
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Ingenieurwissenschaften > Lehrstuhl Funktionsmaterialien
Profilfelder > Advanced Fields > Neue Materialien
Forschungseinrichtungen > Zentrale wissenschaftliche Einrichtungen > Bayreuther Materialzentrum - BayMAT
Profilfelder
Profilfelder > Advanced Fields
Forschungseinrichtungen
Forschungseinrichtungen > Zentrale wissenschaftliche Einrichtungen
Titel an der UBT entstanden: Ja
Themengebiete aus DDC: 600 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften > 620 Ingenieurwissenschaften
Eingestellt am: 21 Jan 2015 11:09
Letzte Änderung: 07 Sep 2023 08:39
URI: https://eref.uni-bayreuth.de/id/eprint/5666